Uppteckning nummer NM-KHA0288

Meddelare: Sven Olsson-Åkerman  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Nordanede

Per Söderberg på Leringen var en riktig körrgårds-mullvad. En gång var jag riktigt illa ute för honom. Han skulle promt ha mig att följa med till kyrkogården. Det hjälpte ej, att jag spjärnade emot. Han fick tag på mig och drog mig med. Då vi kom fram och vände oss om, fick vi se en karl komma uppe i backen. Då släppte han mig och vi sprang åt var vårt håll. I detsamma försvann den där karlen, för det var bara en syn. Men det var jag, som aktade mig för att låta Söderberg få tag på mig mera, utan jag sprang öst på vägen och stannade där. Det var ting i Onsta, så att det var alldeles fullt med folk efter vägen, och klart månsken var det, så att jag kan ej förstå, huru karlen vågade vara i kyrkogården. Bäst det var, viskade någon mitt namn i örat på mig. Jag vände mig helt om, men där var ingen. Så tog det till att ropa mitt namn från kyrkogården, så att det ekade i Vikberget. Jag blev förstås förlägen för det där, men det var nog ingen annan, som hörde det, än jag. Det var ämnat åt mig ensam. Skyndade jag mig hem till kvarters. Då jag gick förbi, där Söderberg bodde, stod han ute på bron och ropade åt mig: "De sa, att jag skulle få träffa dig här". Visade han mig så ett stort knyte, han hade, och i detta var det bara dödmull, och kan du tänka dig så rått, han åt av den där mullen som om det varit mjöl. Han ville att jag också skulle äta, men det ville jag ej. "Joo, ät du! Det är bra, det här", sade han. Styggingen sin!

Dagen efter träffade jag honom, och då visade han mig, att hans byxor var sönderrivna på bägge sidor från linningen och ned mot knäna. Det såg ut, som hade en hop hundar hållit ihop med honom. "Det här fick jag, för att du inte kunde följa med mig i kvällst", sade han.

De hade väl varit i kast med honom, smådjävlarna, kan jag tro.

Ur Hammarstedtska arkivet. Botemedel II.